Zorza (Zori) ('Zoria', 'Zorza północna', 'Kalwilla Polska')
Stara odmiana prawdopodobnie ukraińska (rosyjska), jeszcze obecnie spotykana w południowo wschodniej części Polski (Była bardzo rozpowszechniona na Podolu i Wołyniu). Rośnie bardzo silnie tworząc koronę kulistą, gałęzie słabo zwisające. Drzewa odporne na mrozy, mało wrażliwe na parcha i często słabo plonujące. Wymaga gleb żyznych, głębokich. Kwitnie średnio wcześnie, w okres owocowania wchodzi późno. Owoce wyjątkowo piękne, duże, niekiedy ogromne, niewyrównane, żebrowane ( 5 bardzo dużych żeber między nimi małe), zielonkawożółte lub cytrynowożółte, pokryte bardzo ładnym rozmytym , prążkowanym rumieńcem. Skórka dojrzałego owocu bardzo tłusta w dotyku pachnąca. Miąższ biało kremowy, niekiedy z różowym odcieniem, początkowo twardy, później kruchy, kwaskowo słodki, smaczny, aromatyczny. Owoce dojrzewają w drugiej połowie września i listopadzie, dojrzałość spożywcza grudzień – styczeń , przechowują się (nie najlepiej) do marca. Odmiana wybitnie amatorska, dobra do wysadzania na bardzo żyznych glebach, na podkładkach karłowych – tylko ze względu na ładne i duże owoce ( nawet do 0.5 kg ).