Winiówka Saska

                                                      

                 (Beurre Montecat, Windsorbirne)

 

        Owoc średniej wielkości lub duży, bardzo soczysty. Zbierać należy przed zżółknięciem. Drzewo zupełnie wytrzymałe, silnie rosnące i płodne. dojrzewa w sierpniu i wrześniu.

 


Winiówka saska

             Drzewo młode na mróz jest czułe, aż do lat kilkunastu, a i później nawet przemarzają niekiedy pąki kwiatowe. Pomimo to posiadamy duże nawet drzewa. Jest płodne i przy sprzyjających warunkach rodzi duże owoce, które na karłach bywają ogromne. Smak zależy od ziemi i lata; niekiedy bardzo smaczna, najczęściej zbyt jest cierpka i potrzeba przez praktykę nauczyć się, kiedy najlepiej zbierać, by nabrała dobrego smaku. Ani zbyt wcześnie, ani zbyt późno czynić tego nie można. Gruszek tych jest zbyt wiele w naszych sadach, więc sadzić ich nie doradzam, zwłaszcza że na rynkach w Cesarstwie mało popłacają, bo z Krymu przychodzi ich mnóstwo i wybornych pni butelkowych (pod nazwą „butyłocznaja)”.

 

 

(Ogrodnik Polski z 1891 r., Nr 1, str 1,).